House CLM

Outside of the old town of Klausen, a multi-family house was renovated and internally reorganized. The original rural character of the building was reinterpreted. The wooden cladding in larch has different widths and depths. Depending on the time of day, an alternating effect of shadows is created, and the uniform rhythm of the facade is disrupted. For one family member the flat in the attic should be designed. The challenges were to create a modern and functional living atmosphere with the limited floor space. The staircase to the attic was designed as a wall with decorative openings. A glass cabinet was placed at the end of the staircase to store a collection of alcoholic beverages but also serves as a design element. For the floor material larch planks were used, which represents the alpine character. For the floor material larch planks were used, which represents the alpine character. As a complementary material, a dark brown bog oak was chosen, which forms the primary design element of the living space. With this material a multifunctional volume was designed. It provides storage space and is the staircase to the roof terrace. The clear minimalist design language and reduced choice of materials continues in the rest of the furniture.

Cliente

Private

Location

Klausen, South Tyrol

Completed

2014

Photography

Eheim Jürgen